Skadegörelse: Senaste Polishändelserna och Blåljusinsatser

Förklaring och betydelse av Skadegörelse. Brott och brottsrubricering.

På denna sida fokuserar vi på polishändelser inom kategorin Skadegörelse. Här samlar vi aktuella rapporter och nyheter som rör Skadegörelse från hela landet. Du kan läsa om de senaste blåljusinsatserna, utredningarna och annan relevant information kopplad till Skadegörelse. Vårt mål är att ge dig en tydlig och aktuell överblick över polisens arbete inom detta område. Klicka på en specifik händelse nedan för att få mer detaljer.

I polissammanhang avser skadegörelse en handling som medför att annans egendom förstörs eller skadas. Det handlar om en avsiktlig åtgärd som resulterar i en negativ påverkan på egendomens funktion eller värde.

Den juridiska definitionen av skadegörelse återfinns huvudsakligen i 12 kap. 1 § brottsbalken, där det stadgas att den som förstör eller skadar annans egendom döms för skadegörelse.

Brottet omfattar en mängd olika typer av handlingar. Det kan röra sig om allt från att klottra på en vägg, krossa en ruta, riva sönder ett dokument till att förstöra en bil eller en maskin.

Egendomen som skadas kan vara både lös egendom och fast egendom. Lös egendom innefattar till exempel föremål som bilar, möbler, datorer eller kläder medan fast egendom omfattar byggnader och mark.

För att en handling ska klassas som skadegörelse krävs det att den utförts uppsåtligen. Det innebär att gärningspersonen måste ha haft avsikt att skada egendomen. Om skadan sker genom oaktsamhet kan det istället vara fråga om ett annat brott, exempelvis vållande till skada.

Straffet för skadegörelse kan variera beroende på brottets allvarlighetsgrad. Normalgraden av skadegörelse kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Om brottet anses vara grovt, exempelvis om skadan är omfattande eller om gärningen är av särskilt farlig art, kan straffet bli betydligt hårdare.

Polisens arbete med skadegörelse innefattar utredning, säkrande av bevisning och att identifiera gärningspersoner. Vid misstanke om skadegörelse upprättas en anmälan och en förundersökning inleds. Det kan innebära tekniska undersökningar på brottsplatsen och förhör med vittnen.

Skadegörelse kan även omfatta situationer där egendom har olovligen ändrats eller olägligt tagits i bruk. Det kan exempelvis handla om att olovligen koppla in sig på elnätet eller att ta annans fordon i bruk.

Skadegörelse ska inte sammanblandas med andra brott som exempelvis stöld eller rån, som innefattar att någon olovligen tar annans egendom, även om egendom också kan skadas i samband med dessa brott.

Skadegörelse - Senaste händelser

Se även Synonym skadegörelse

Polishändelse

Polishändelser - Blåljus

Aktuella, pågående och avslutade polisärenden, händelser, brott. Följ polisens utryckningar och händelserapportering. Hela landet, respektive polisområde eller stad.

Dela sidan