På denna sida fokuserar vi på polishändelser inom kategorin Olaga Intrång. Här samlar vi aktuella rapporter och nyheter som rör Olaga Intrång från hela landet. Du kan läsa om de senaste blåljusinsatserna, utredningarna och annan relevant information kopplad till Olaga Intrång. Vårt mål är att ge dig en tydlig och aktuell överblick över polisens arbete inom detta område. Klicka på en specifik händelse nedan för att få mer detaljer.
I polisiära sammanhang definieras olaga intrång som en handling där en person olovligen tränger in eller kvarstannar på en plats där personen inte har rätt att befinna sig.
Detta innefattar:
- Olovligt intrång: Att utan tillstånd eller rättighet ta sig in i eller på en annans fastighet, lokal, byggnad eller område. Det handlar om en fysisk handling av att beträda platsen.
- Olovligt kvarstannande: Att efter att ha haft lagligt tillträde, exempelvis som kund i en butik, kvarstanna efter att tillståndet har återkallats eller inte längre gäller. Detta kan också vara fallet om personen visserligen har haft tillträde men överskridit detta tillträde, som t.ex. på en inhägnad trädgård som man enbart hade tillåtelse att passera genom.
Följande punkter är centrala för definitionen:
- Olovligen: Att intrånget sker utan lov eller samtycke från den som har rätt att bestämma över platsen. Detta innefattar ägare, hyresgäst eller annan person som förfogar över platsen.
- Plats: Kan vara en fastighet, en byggnad, en lokal, ett inhägnat område eller annat avgränsat utrymme.
- Avsikt: Även om avsikten saknas, och intrånget i sig uppstår på grund av t.ex försummelse, kan det utgöra olaga intrång. Det är dock ett mildare brott i dessa fall.
Rättslig grund:
Olaga intrång regleras primärt i Brottsbalken 4 kap 6 §. Där preciseras straffet till böter eller fängelse i högst sex månader. Det kan dock också handla om andra typer av intrång som faller under andra lagrum.
Polisens åtgärder:
Polisen kan agera vid olaga intrång genom att avvisa eller avlägsna den person som olovligen befinner sig på platsen. I allvarligare fall kan en utredning inledas och brottet kan åtalas. Det är upp till den som är drabbad att polisanmäla brottet.
Viktigt att notera: Det som i vardagligt tal kan kallas olaga intrång behöver inte vara det juridiskt. Det krävs att rekvisiten i lagen är uppfyllda för att det skall vara ett faktiskt brott. En person som misstänks för olaga intrång är, som alla misstänkta, oskyldig till motsatsen är bevisad.